Bilgilendirme

Değerli meslektaşlar,

Salı günü yapılan eyleme katılan üyelere, destek olan dostlarımıza ve yoldaşlarımıza teşekkür ederiz.

Eylemimizde üniversitenin mali sorunu makul ve adil olmayan, Toplu İş Sözleşmesi düzenini ortadan kaldıracak, iş barışını sağlamayacak yöntemlerle çözülemeyeceğini, ifade ettik. Uzlaşının, iş barışının önemini bir kez daha vurguladık.

Eylem sonrası gerçekleştirilen Senato toplantısında, davetli olan Eğitim Bakanı Sayın Nazım Çavuşoğlu, DAÜ Senato’suna düşüncelerini aktarmış ve sorulara cevap vermiştir. Eğitim Bakanı, 8 aydır Üniversiteden çözüm beklediğini ancak beklediği önerilerin gelmediğini ifade etmiştir.

Sayın Bakan, hükümetin, Sendikaların talep ettiği katkıların bir kısmını gerçekleştirdiğini, geriye kalanları da gerçekleştireceğini de ifade etmiştir. Muvazzaf Kadrodan emekli olan personelin mali sorumluluğunu hükümetin üstleneceğini, bunun yanında sosyal sigorta yatırımlarının yarısını da üstleneceğini belirtmiştir. Ancak Rektörün bunun ötesinde 1.5 milyar daha katkı istediğini (900 milyon kıdem tazminatı ve 600 milyon nakit akışı), böylesine büyük bir kaynağın aktarılacağını ancak yazılı taahüt verilemeyeceğini belirterek, bu katkı karşılığında maaşları kamu maaşları ile eşleştirmek istediklerini, her şeyi kontrol etmek durumunda olduklarını da ifade etmiştir.

Üzülerek söylemeliyiz ki DAÜ’de VYK ve Rektörlük devre dışı görünmektedir.

Sayın Bakan yaptığı açıklamalarda barem değişikliği ile ilgili yasa çalışmasını Şubat sonuna kadar tamamlamak istediklerini ifade etmiş, Ocak ayında ise mevcut mevzuat gereği brüt maaşlara hayat pahalılığının yansıtılacağını, ancak kaynak yetersizliğinden dolayı “yeni baremlerde” öngördükleri net maaşı ödeyip, geriye kalan miktarın iç borçlanma olarak üniversitede tutulacağını söylemiştir.

DAÜ-SEN’in ve Dekanların itirazları sonucunda Eğitim Bakanı ÜYK’nın hafta sonuna kadar yeni bir çalışma yapmasına olanak verileceğini ifade etmiştir. Dün itibariyle Dekanların (Senato’nun) bu konuda çalışmaya başladığı bilgimizdedir.

Değerli Meslektaşlar,

DAÜ yönetiminin ve/veya Hükümetin sendikalara halen daha sunduğu yeni bir öneri yoktur. Sayın Rektörden ısrarla önerilen barem tablolarını istediğimizde Rektör bu önerilerin kesin olmadığını ve kesinleşmeden vermek istemediğini söylemiştir. Ancak sendikamız bu söz konusu barem tablosu çalışmalarına ulaşmıştır. Bu çalışma kabul edilebilecek nitelikte değildir. Bunun ötesinde kendi içerisinde birçok çok tutarsızlık ve haksızlık içermektedir. Hatta DAÜ’nün mali sorununu çözmekten de uzaktır. Ortada gayri resmi olarak dolaşan barem tabloları Rektörlük tarafından sonuçlandırılmadığı ifade edilen ve senatoda paylaşılmamış, sendikalara sunulmamış olan bir dökümandır.

Sendikamız, üniversiteyi sürdürülebilir yapıya ulaştırmayacak, niteliğini korumasına engel olacak, makul ve adil olmayan, paydaşları dışlayan ve dayatma niteliğinde olan önerileri reddedecektir.
Sendikamız bu tavrını gerçekleştirdiği eylemde de Senato toplantısında da ifade etmiştir.

DAÜ-SEN