Kamu Arazileri Kamu Yararına Kullanılmalı

18 Temmuz 2024 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında, DAÜ Deniz Kulübü bölgesinde DAÜ kullanımında bulunan toplamda 16 dönümlük arazi ve DAÜ Kampüsündeki eski rektörlük binası, Taşınmaz Mal Komisyonuna yapılan takas başvurusunu gerçekleştirmek için kullanılacak Larnaka’daki Turabi Tekkesine ait taşınmaz mala karşılık olarak, takasın gerçekleştirilmesinden sonra ve kararda belirtilen koşulların yerine getirilerek Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin mülkiyetine vakfedilerek kaydedilmesi karara bağlanmıştır.
Karara göre, DAÜ Deniz Kulübü binasının içinde bulunduğu 4 parsel DAÜ kullanımında kalmaya devam edecek, eski rektörlük binası 1 dolara Evkaf tarafından DAÜ’ye kiralanacaktır. Ayrıca, devredilen 16 dönümlük araziye karşılık olarak, DAÜ Deniz Kulübü’nün kuzeyinde 18 dönümlük sit alanı DAÜ’nün kullanımına verilecektir.

Uluslararası hukukun bir parçası olarak Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalıştırılması ve mülkiyet sorununun tazmin, takas ve iade yöntemi ile çözülmesi olumlu bir adımdır. Söz konusu takas ile DAÜ’de bulunan itilaflı mallardan biri olan eski rektörlük binası ve arazisindeki itilafın ortadan kalkması da olumlu ve DAÜ’nün uluslararası alanda yaşadığı sıkıntıları aşmak için yararlı bir gelişmedir.

Evkaf’ın mülkiyetine geçecek olan eski rektörlük binasının 1 dolara eğitim amaçlı olarak DAÜ’ye kiralanması olumlu bir karar iken, DAÜ Deniz Kulübü etrafında Evkaf’a devredilecek araziler için yatırımcı ve işletmeciden bahsedilmesi bu konudaki iddialara da bağlı olarak endişe verici bir noktadır. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararının “üstün kamu yararının sağlanması maksadı” ile alındığı yine aynı kararda vurgulanmaktadır.

Burada asıl unsur kararda da belirtilen kamu yararı veya bir başka deyişle toplumun genel faydası olmalıdır. Devlet, DAÜ ve/veya Evkaf, amaçları gereği kamu yararına hareket etmesi gereken kuruluşlardır. Bu süreçte de olması gereken davranış budur.

DAÜ kampüsü içerisinde ve Deniz Kulübü’nün bulunduğu bölgede çokça vakıflara ait ve DAÜ kullanımına kiralanmış arazi bulunmaktadır. Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi de bunlardan biridir. Deniz Kulübü, Kültür ve Kongre Merkezi, öğrencilerin, eğitimcilerin ve tüm halkın eğitim, bilim, su sporları, sahil sporları ve diğer sosyal aktiviteler için düzenlenmiş alanlardır. Bölgedeki arazilerin mülkiyetinin devlette veya Evkaf’ta olmasından bağımsız olarak bu alanların kamu yararı amacına uygun olarak üniversiteye, eğitime, bilime, kültüre ve spora hizmet edecek şekilde kullanılması işin esası olmalıdır.

DAÜ-SEN olarak burada büyük sermaye gruplarına yapılabilecek bir peşkeşe sessiz kalmamız beklenemez. Böyle bir gelişmeye birçok örgütle beraber en sert tepkiyi göstereceğimizden hiç kimse şüphe duymasın.

DAÜ-SEN olarak Evkaf’ı iddialara cevap vermeye ve bu iddiaların aksine DAÜ ile işbirliği içerisinde kamu yararına bu alanların düzenlenmesi için çalışmaya davet ediyoruz.

DAÜ-SEN