DAÜ Ciddi Bir Krizin Eşiğindedir
Sendikamız daha önceki yazılarında öğrenci sayısındaki azalmaya ve Türkiye’den gelen öğrencilerin eşdeğer oranında azalmaya dikkat çekmişti. 2019-2020 Akademik Yılı’nın ilk döneminde sonuç beklediğimizden de kötüdür. DAÜ son yıllarda istikrarlı bir şekilde yılda ortalama bin öğrenci kaybetme eğilimine girmiştir. Bu çok ciddi bir kötüleşmenin belirtisidir. Bunun yanında bu yıl Türkiye’den gelen öğrencilerdeki eşdeğer oranı %20’lere gerilemiştir. Hatırlanacağı gibi Rektör Prof. Dr. Necdet Osam’ın yanlış adımlarının bu oranı olumsuz etkileyeceğini söylemiştik.
DAÜ çalışanları sınıflarında, bölümlerinde öğrenci azaldığını gözleriyle görmektedir. Peki sayın Rektör bu durumu görüp önlem almış mıdır? Rektörümüz neredeyse 5 ay, yani kayıtların ve tanıtımın olduğu dönemde tanıtımdan sorumlu rektör yardımcılığı makamını boş bırakmayı tercih etmiştir.
Öğrenci sayısındaki azalma yaşamamızın yanında personel harcamalarının hem yüzde olarak, hem de rakamsal olarak gitgide arttığını görmekteyiz. Özetle gelirler azalırken giderler artmaktadır. Bu gelir gider makasının kapanmaması halinde DAÜ, 2000’li yılların ilk döneminde olduğu gibi ciddi bir krize sürüklenecektir.
Yapılması gereken çok acil ihtiyaç durumları haricinde istihdamlar ciddi şekilde azaltılarak tüm hayati olmayan harcamalardan kaçınıp krizin düzgün bir şekilde atlatılması için adımlar atılmalıdır. Bunun için yukarıdan aşağıya, Rektörlükten sendikalara, VYK’dan hükümete, bölüm başkanından dekana kadar herkesin senkronize bir şekilde aynı amaç uğrunda çalışması gerekir. Farklı tüm unsurları bir araya getirecek olan ise Rektördür. Ancak Rektörün gündeminin ve söyleminin esas sorunlara dair olmadığını görmek bizi kötümserliğe itmektedir.
Rektör Prof. Dr. Necdet Osam şüphesiz hem gelirlerin artırılması, hem de giderlerin azaltılması konusunda başarısızdır. Bununla birlikte görevini sürdürdüğü sürece tüm tarafları bir araya getirerek çözüm üretmesi onun birincil görevidir. Hataları ve başarısızlıkları savunarak bir yere gidilemez. Diyalog kurmak ve sorunları çözmek hepimizin görevidir.
Bu amaçla Vakıf Yöneticiler Kurulu ile Rektörlüğe başta Üniversite Yönetim Kurulu ve sendikaların yer alacağı bir toplantı ve diyalog süreci başlatmaları çağrısında bulunuyoruz. Tüm ayrılıklarımızı bir kenara koyarak çözüm üretmemizin zamanı gelmiştir.
DAÜ-SEN