Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası

DAÜ’nün Demokratik ve Özerk Yapısının Korunması ve Sürdürülebilirliği

Değerli Üyeler,

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) uzun yıllardır, Adanın Kuzeyinde en fazla öğrenci alan ve en fazla öğrencisi olan üniversite değildir. DAÜ artık Times Higher Education sıralamasında 601–800 Bandında yer alan Kuzey Kıbrıs’taki tek üniversite de değildir. DAÜ aynı zamanda son birkaç yıldır tarihinin en büyük mali krizini yaşamaktadır. Ancak DAÜ şüphesiz, sadece Kuzeyin değil Adanın ve bölgenin, akademik özgürlükler ve demokratik, özerk yapı olarak en iyisidir. Demokratik, Özerk üniversite yapısının DAÜ’de gelişmesi ise kolay olmamıştır. Her düzeyde ve boyutta büyük mücadeleler verilmiştir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının tüm Dünyada yaygınlaşarak kabul gördüğü bu dönemde, Times Higher Education Sıralamasında Sürdürülebilirlik ise ayrıca yer almaktadır. Sosyal Adaletin sağlanması, katılımcı, şeffaf, demokratik süreçlerin çalıştırılması, herkes için insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanması ise sürdürülebilirlik amaçlarının en önemli unsurları olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda da yüksek öğretim alanında adanın en güçlü sendikal örgütlerinin yer aldığı ve çalışanların haklarının korunduğu üniversitedir DAÜ.

Değerli Üyeler,
Özetle Demokratik, Özerk yapısı DAÜ’nün yıllar içerisinde büyük emeklerle inşa ettiği en önemli, ayırt edici ve fark yaratıcı değeridir. Bu değeri korumak ve geliştirmek Hem DAÜ yönetiminin hem de çalışanların görevidir.Tüm çalışanlara ve paydaş örgütlere düşen görev çok çalışmak ve mutlak sürette başarılı olmaktır.Üniversitemizi hayatta tutmak ve sürdürülebilir kılmak için imzaladığımız protokole ve TİS’e her düzeyde sahip çıkmalı gereklerini ve hatta ötesini birliktelik içerisinde yapmalıyız. Demokratik, Özerk yapıyı korumalı yanına Hesap verebilirliği koyabilmeliyiz. DAÜ mali, akademik ve yönetsel açıdan başarıya ulaşmalıdır. Öğrenci sayısı açısından olmasa bile, nitelik açısından ve uluslararası sıralamalar açısından yeniden ve tartışılmaz olarak lider üniversite olabilmelidir. DAÜ mali açıdan hata yapma kredilerinin tamamını geçmişte tüketmiştir. Özellikle Yönetici pozisyonunda bulunanların yeni hatalarını tolere edecek bir rahatlık yoktur. Hesap verebilir ve hesap sorabilir bir düzen kurmak başarı için kaçınılmazdır. Ancak tüm zor süreçleri aşarken, sendikası, senatosu, ÜYK’sı ve tüm kurulları ile teamüllerle oluşturduğumuz Demokratik, Özerk yapımızı göz bebeğimiz gibi korumalıyız. Yöneticiler her düzeyde üsluplarına dikkat etmeli, mevzuata ve teamüllere saygı göstermelidir. Birlikteliğimiz olmadan başarılı olmamız mümkün değildir. Herkes egolarından, hırslarından kurtulmalı umursamazlıklarından ise vazgeçmelidir. Protokole ve Toplu İş Sözleşmesine uygun hareket etmeli, hedeften, takvimden şaşanları ise uyarmalıyız. Hep birlikte, mali açıdan istikrarlı, nitelikli, demokratik, özerk ve hesap verebilir bir üniversite yapısını gerçekleştirmeyi ve sürekli geliştirmeyi başarmalıyız.

DAÜ-SEN her zaman DAÜ’nün sigortası olmuştur. İsmi ne isterse olsun DAÜ-SEN hiç kimsenin DAÜ’nün demokratik, özerk yapısına ters hareket etmesine, üniversitemizi mali ve akademik olarak çıkmaza itmesine izin veremez ve vermeyecektir.

Bunları da beğenebilirsin