8 Haziran Bilgilendirme

Değerli Meslektaşlar,

Üniversitemizin mali ve idari sorunları ile ilgili 23 Mayıs Salı günü Sendikamızın, Başbakan Sayın Dt. Ünal Üstel ve Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiğini daha önce bilgilerinize sunmuştuk.

Bu görüşmeler sonrasında, geçtiğimiz hafta Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) ile yeniden görüşmeler gerçekleştirdik. Bu kapsamda, hükümetin de taraf olacağı bir protokol taslağı oluşturmak için çalışmalar devam etmektedir.

Üniversite için zamanın artık çok daraldığı aşikardır. Görüşmelerin hemen sonuçlanması için elimizden geleni yoğun bir mesai harcayarak yaptık. Bundan sonraki süreç, sürecin hızı ve sonucu VYK Başkanının, VYK üyelerinin ve hükümetin alacağı nihai kararlar ve iradeyle şekillenecektir. Biz sendika olarak üzerimize düşeni yaptık ve yapmaktayız.

Üniversite için zaman biterken ilk karşımıza çıkan sorun sosyal sigorta primlerinin yatırılmamasıyla ilgili yaşananlardır. Personel ilaç alamıyor, Sosyal Sigortalar’dan ödenek alamıyor. Yaş ortalaması yüksek bir kurum için bu durum çok ciddi sorun teşkil etmektedir.

İlgili kurumlara yaptığımız şikayetler sonucu üniversitenin dava edilmesi söz konusudur. Buna ilaveten mağdur olan her bir üyemiz için tazminat davası dosyalamak dahil gerekli tüm adımları atabilmek için hazırlanmaktayız. Bir üyenin ilaç almaya veya sosyal sigorta haklarından faydalanmaya çalışırken işveren tarafından kendisine yaşattırılan mağduriyet DAÜ gibi köklü bir kurum için büyük bir utançtır. Bu üniversiteyi bu duruma düşürmek ise kabullenilebilecek bir durum değildir. Bir daha böyle bir durumla karşılaşmamak için, sosyal sigorta yatırımları herhangi bir mağduriyet yaratmaya imkan vermeyecek şekilde derhal yapılmalıdır.

Bunun aksine mağduriyetlerin devamı durumunda konunun ülke kamuoyunun tekrar gündemine gelmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bu durum yakın bir zamanda maaş ödemekte güçlük yaşayacak üniversitemizin girebileceği çıkmaz yolun başlangıcı olabilir.

Bu durumdan kurtulmak, hükümet ve sendikalar dahil olmak üzere tüm paydaşların katkısıyla oluşturulacak kapsamlı ve makul bir planla mümkündür. Sendikamızın tüm çabası bu yöndedir.

Üniversitenin içine düşürüldüğü mevcut olumsuz tabloya rağmen, Çözüm planı vardır. Çıkış yolu vardır. Bu utanç halinden kurtulmak mümkündür.

Sendikamız uzlaşı içinde sorunların çözülmesi için, bugüne kadar DAÜ-SEN büyük bir çaba göstermiştir.

Bu çabaya karşılık verilmemesi durumunda yaşanacaklar tamamen Hükümet, VYK ve Rektörlüğün sorumluluğunda olacaktır.

DAÜ-SEN