Sosyal Sigorta Yatırımları İle İlgili Bilgilendirme!

Değerli Meslektaşlar,

Bildiğiniz gibi çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları DAÜ yönetiminin kararıyla Mart ve Nisan aylarında yapılmamıştır. Özellikle sosyal sigorta primlerinin ödenmemesi ciddi bir mağduriyet yaratmıştır. Er veya geç Sosyal Sigortalar Dairesi bu primlerin ödemesini faizi ile beraber alacaktır. Ancak plansızlık ve öngörüsüzlük yüzünden, tüm primlerin ödemesi üniversite tarafından gelecekte yapılacak olmasına rağmen, maalesef çalışanlar bugün mağdur olmaktadır.

Sendikamız çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primlerinin zamanında ödenebilmesi için yasal çerçevede ilgili dairelere şikayetlerini yapmıştır ve süreçleri takip etmektedir. Sosyal sigorta primlerinin ödenmemesinin yarattığı mağduriyetler, kabul edilebilir değildir. İlaçlarını alırken sigorta haklarından faydalanamayıp tam ücret ödeyen üyelerimizin oluşmuş mağduriyetini gidermek için tüm yasal süreçler sendikamız tarafından kullanılacaktır. Bu durumda olan üyelerimizin yapmış oldukları ödemeler ile ilgili belgeleri saklamaları ve sendikamız ile irtibata geçmeleri önemlidir.

Çalışanların maaşlarından kesilen bir primin Rektörlük tarafından zamanında yatırılmamasıyla oluşan bu mağduriyetin sorumlusu çalışanlar olamaz. Sosyal Sigortalar Dairesi primleri geç de olsa faizi ile alacak olmasına rağmen çalışanların mağduriyetinin giderilmemesi kabul edilemezdir. Bu konuda gerekli hukuksal girişimler yapılacaktır.

Değerli Meslektaşlar,

DAÜ-SEN’in girişimlerinin ve açıklamalarının ardından,  Sendikamıza Rektörlük tarafından konu ile ilgili dün yapılan açıklamada;

  1. Ödenmeyen Mart ve Nisan ayları sosyal sigorta primlerinin geç ödenmesi konusunda bakanlıkla uzlaşıya varıldığı,
  1. Mayıs ayı sosyal sigorta primlerinin Pazartesi günü Üniversite tarafından yatırılacağı,
  1. Bu çerçevede ödeme yapıldıktan sonra, çalışanların ilaç almakta sorun yaşamayacağı,
  1. Hasta raporlarının 1 haftaya kadar olanı Üniversite tarafından karşılanacağı, daha uzun hasta raporu olan personelin eksik primlerinin kişisel bazda yatırılarak mağduriyetin giderileceği ifade edilmiştir.

DAÜ-SEN, Rektörlüğün bu açıklamasında yer alan hususların hayata geçip geçmediğinin takibini ayrıca yapacaktır. Ancak vurgulamak isteriz ki, gerek üniversite gerekse çalışanlar açısından en doğru çözüm primlerin zamanında ve eksiksiz olarak yatırılmasıdır.

Değerli Meslektaşlar,

Tek taraflı, sadece günü kurtarmaya yönelik kararlarla, çalışanların haklarını korumak mümkün değildir. Kaybedilen her gün sorunu daha da büyütmektedir. Artık daha fazla vakit kaybetmeden Üniversitenin sorunlarının tüm paydaşların uzlaşısıyla, bütünlüklü ve kapsamlı şekilde çözülmesi gerekmektedir. Üniversite sürdürülebilir mali ve idari yapıya kavuşturulmalıdır.

DAÜ demokrasinin temel değerlerini benimsemiş ve yıllar içerisinde özümsemiş bir kurumdur. Çalışanı mağdur ederek, çalışana rağmen sorunlara çözüm bulmak mümkün değildir. Dolayısıyla,  bütünlüklü ve kapsamlı çözüme ulaşabilmek için, çalışanın desteğine ve onayına başvurmak işin esasıdır.

DAÜ-SEN