Sayin Osam’la 2020’ye En Az 80 Milyon Bütçe Açığıyla Giriyoruz!
Değerli Meslektaşlar,
Sayın Rektör Prof. Dr. Necdet Osam ve ekibi görevde bulunduğu süre içerisinde DAÜ’nün yapısal hiçbir sorununu çözmeyi dahi denememiştir. Kadro sorunları, çağın gereğini yakalayamamış akademik ve yönetsel idare, tanıtım gibi sorunlara yönelik tek bir girişim dahi yapılmamıştır. Bunun aksine Sayın Rektör günlük işlere, popülizme, seçilmesine yönelik yatırımlara önem vererek üniversitemizi ciddi bir krizin eşiğine getirmiştir. Bununla birlikte üniversitede yıllardan beridir günlük işlerin dahi yapılmadığını görmekteyiz.
Sendikamız ve mevcut ile geçmiş Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Rektörü, ekonomik krize gittiğimize dair defalarca uyarmış ve önlem almasını talep etmiştir. Ancak Rektörlük önlem almak yerine tam tersi hiçbir önlem almamış, ciddi konu olan tanıtımda başarısız olmuş, gereksiz istihdamlara devam etmiş, savurganlığı sürdürmüştür. Bunun yanında DAÜ bütçesine devlet katkısı Rektör Osam’ın gündemine girmemiştir. Aksine devlete 82 milyonluk vergi ödenirken, karşılığında hiçbir şey talep edilmemiştir. Yeni hükümete yaranmak için ödenen bu yüklü meblağ karşısında bundan sonraki dönemlerde ödenecek vergilerin devlet katkısı olarak alınmaması güvence altına alınmamıştır. Halbuki bir önceki VYK’nın Maliye Bakanlığı ile bu yönde bir uzlaşısı mevcuttu. Ancak Rektörün hiçbir şey talep etmeden vergi borcumuzu ödemesi bunu gündemden düşürmüştür.
Rektör basına ve üniversiteye yaptığı açıklamalarda mali durumu gizlemiş ve gerçeği tümden çarpıtarak aktarmıştır. Bununla yetinmeyen Rektör 2020 bütçesini tamamen hayali verilere dayandırarak hem VYK’yı, hem de Üniversite Yönetim Kurulu’nu yanıltmayı tercih etmiştir. Hayali verilere en açık örnek bütçede devlet katkısının 50 milyon gösterilmesidir. Halbuki devlet katkısının 10 milyon olacağı bütçe komitesinde belirlenmişti.
2019 gerçekleşen bütçesinde yaklaşık 60 milyon açık yaşanmıştır. 2020 bütçesinde ise sadece bütçe üzerindeki açık 75 milyondur. Gelir kalemlerinin Rektör ve mali işlerden sorumlu yardımcısı tarafından bilinçli bir şekilde abartıldığı ve 2019 bütçesindeki açık dikkate alındığında içinde bulunduğumuz yılda 80 ile 100 milyon arası açık yaşanacaktır. Böylece üniversitemizin bankadaki TÜM mevduatları bu açığın kapanması için harcanacaktır. 2021 yılında ise DAÜ’nün bütçe açığının çok ciddi rakamlara ulaşması öngörülmektedir. Çünkü hem öğrenci sayısı azalmaktadır, hem de burslu öğrencilerin sayısı artmaktadır.
Böylece bütçe açığının personel harcamalarını yakalayabilme tehlikesinin yaşandığı bir döneme giriyoruz. Bu DAÜ tarihinin en büyük ve en ciddi krizidir. Tüm bu durumdan Sayın Prof. Dr. Necdet Osam ve ekibi sorumludur. Bu sorumluluktan kurtulmak için ise Toplu İş Sözleşmesi’ni hedef gösteren yalanlara başvurmaktadırlar.
Sendikamız VYK’ya, hükümete, DAÜ’deki tüm sendikalara acilen kriz masası oluşturulması çağrısında bulunur. Popülizmden uzak ve şeffaf bir şekilde sorunları masaya yatırarak çözmeye başlamalıyız. Ancak sendikamız bu sürecin Sayın Rektör Prof. Dr. Necdet Osam’la yürünmesinin neredeyse imkânsız olduğunu da görmektedir. Mevcut durumdan sorumlu olan yetkililer bu sorunları çözemez. Hala daha sorunları gizleyen, çalışanlara doğru bilgi vermeyen, hiçbir önlem almayan bir Rektör sorunları çözemez. Sorumluluk üstlenmeyen, şeffaf olamayan, popülizm yaparak günü kurtarmaya çalışan Rektör sorunları çözemez. Vakıf Yöneticiler Kurulu ve Hükümetle, sendikalarla kavga eden bir Rektör sorunları çözemez. Makamını korumak için üniversiteye siyasilerin müdahalesi için uğraşan bir Rektör sorunları hiç çözemez.
Çalışanları ve yöneticileri, hükümet ve üniversitemizin tüm paydaşları kurumun kurtarılması için seferber olmalıdır.
DAÜ-SEN