Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası

2022-2023 Ağaç Dikme Seferberliği İlan Edilmelidir

4 gün süren ve binlerce dönüm ağacın ve ağaççığın yok olması, binlerce hayvanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangın hepimizi çok derinden üzmüştür. Yangın önleme, imar politikası, yangına müdahale, yangın için insan kaynağı ve araç mobilizasyonu konularında çıkarmamız gereken çok ciddi dersler vardır. Devlet organizasyonu ve toplumsal duyarlılık konularında genel bir zaafiyet olduğu aşikardır. Gerekli dersler çıkarılmalı, eleştiri ve özeleştiri yapılmalıdır. Ancak önümüzdeki dönemde en az bunun kadar acil bir başka görev daha vardır: Yaralarımızı sarmak. Bunun için iki yıllığına ağaç ekme seferberliği ilan edilmelidir.

Şehirlerde, kasaba ve köylerde çok ciddi oranda yeşil alan atıl haldedir. Bu alanlara ülkemizin iklimine uygun, fauna ve florasıyla uyumlu, başka anomaliler yaratmayacak ağaç ekilmesi bir plan çerçevesinde okulların, sivil toplum örgütlerinin, gönüllü bireylerin, iş insanlarının, siyasi partilerin görevlendirilmesi gerekmektedir. Buna ilaveten vatandaşların kendi arazilerine ağaç ekmesi için ücretsiz fidan dağıtımı yapılmalıdır. Bu amaçla kurum ve kuruluşlar yeni yılda üyelerine fidan hediye etmelidir.

Ormanlık alanlara ağaç ekimi için silahlı kuvvetler, polis, üniversiteler, okullar, inşaat şirketleri, partiler, sendikalar genel bir seferberliğin parçası kılınmalıdır. Bu amaçla her bir kurumun ekim yapacağı alan ve ekilecek ağaç sayısı 2022 sonbaharında istişareyle ve diyalogla belirlenmelidir.

Yangının bitkiler ve hayvanlar üzerindeki korkunç etkileri azaltmak için en azından 2 yıl her türlü av, konut dışı piknik yasaklanmalıdır, yanan ormanlık alanların imara kapatılmasına yönelik yasal tedbirler alınmalıdır.

Ülkemizin doğası çok ciddi yaralar almıştır. Bu yaralar ancak genel bir seferberlikle kapatılabilir. Görev herkesindir. Bu seferberliğe öncülük edecek olan ise hükümettir. Siyasi çekişmeleri bir kenara koyarak sözde değil yaptığımız işlerle, doğa için iş birliğimizle uygar insanlar olduğumuzu göstermeliyiz.

DAÜ-SEN

Bunları da beğenebilirsin