Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası

2024 Yılı Değerlendirmesi ve 2025 İçin Öngörülerimiz

Değerli Meslektaşlar,
Üniversitemizin tarihinin en zor yılı olan 2024 yılını geçmişte bırakmaya saatler kaldı. Geçmiş yılın kısa bir değerlendirmesini ve 2025 yılıyla ilgili öngörülerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
2023’ün ikinci yarısından itibaren Üniversitemizin mali yapısının sürdürülemez olduğu artık açıkça ortaya çıkmıştı. Öncesindeki uyarılarımız ve çözüm önerilerimiz ne yazık ki yeterince dikkate alınmamış ve kriz patlak vermişti. 2023’ün ilk aylarından 2024’ün ilk aylarına kadar sabah ve gece, hafta sonu ve tatil demeden her gün bütünlüklü bir çözüm için uğraştık. 4 Nisan 2024 tarihinde Hükümet ve Üniversitemizin tüm paydaşları bütünlüklü bir anlaşmaya imza atarak Üniversitemize 2027 yılına kadar krizden çıkarak ve denk bütçeye ulaşarak yoluna devam etme fırsatı vermiştir. Elimizde tüm tarafların imzası bulunan bir yol haritası niteliğinde protokol vardır. Bugün ve gelecek dönemde uzlaşıyla imzalanan Protokol’ün gereği mali disipline uyarak tüm tarafların uyum içinde çalışması gerekmektedir. Vakıf Yöneticiler Kurulu, Rektörlük, Üniversite Yönetim Kurulu, Senato ve her bir Üniversite mensubunun üzerine düşeni eksiksiz yapması, mevzuatla belirlenmiş görevlerini yerine getirmesi önemlidir.
Bu protokole kolay ulaşılmamıştır. Sendikamız birçok olumsuzluğa, engele ve yıkıcı eleştiriye karşı sabırla ve hoşgörü ile çalışmalarını yürütmüştür. Her zaman üyesinin ortak aklına güvenmiştir. Bundan sonra da aynı anlayışla ve sorumlulukla çalışmalarına devam edecektir. Sadece ses çıkarmak için değil sonuç almak için sorunlara çözüm bulmak için sorumlu sendikacılık yapmaya devam edecektir. Eleştirilerimiz birilerini kırmak veya üzmek veya yıpratmak için değil hedeften sapmamak için olmaya devam edecektir.
Bu anlayışla yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, 27 Aralık 2024 tarihinde daha önce imzalanan Protokol ve Toplu İş Sözleşmesi’nde uzlaşıyla yer alan bir başka unsuru daha hayata geçirdik: Özel Statülü Personel. Bu konuda daha önce protokole uygun olarak Yasa ve tüzük düzenlemesi yapılmış ancak bu statüye aday 71 üyemiz çeşitli kaygılar taşımaktaydı. Tüm bu süreçte 71 üyemizle diyalog içinde ve Hükümet ile Üniversite yönetimiyle müzakere ederek kaygıları giderecek şekilde ilgili düzenlemeleri TİS’in parçası yaptık. 4 Nisan 2024 tarihinde onaylanıp imzalanan Protokol ile taahhüt altına alınan söz konusu düzenleme yine protokol gereği, Toplu İş Sözleşmesi’ne(TİS) ek bir protokol olarak yönetim kurulumuzun oybirliği kararıyla 27 Aralık 2024 tarihinde imzalandı.
Öncelikle bu yıl 71 akademik personel, 2025 yılı içinde de yaklaşık 35 akademik personel istemeleri durumunda bu özel statüde çalışmaya hak kazanmışlardır. Bu adımla Üniversitemiz hem mali hem de nitelik açıdan daha rekabet edebilir koşullara ulaşabilecektir. Bu düzenlemenin etkin bir şekilde uygulanabilmesi durumunda üniversitemiz mali açıdan ciddi oranda rahatlayacaktır.
2024 yılında sendika olarak ayrıca birçok etkinliğe imza attık. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını desteklemeye devam ettik. Bu kapsamda ihtiyaçlı öğrencilere bütçe olanaklarımız içerisinde katkıda bulunduk, birçok fakültede sendikanın amaçlarına uygun olarak yapılan çalışmalara katkı sağladık. Can dostlarımıza destek olduk. DAÜ-SEN Local sayesinde sosyal yardım ve üyelere hediye olanaklarımızı ikiye katladık. Sendikanın sağlık fonunu daha etkin hale getirdik. Grev Fonunu kullanmadan sendikanın hedeflerine ulaşmasını sağladık ve sendikanın grev yapabilme gücünü daha da büyüttük. İtilaflı konularda üyelerimizin hak iddialarını etkin bir şekilde yargıya taşıdık. Yaptığımız her eylem istisnasız olarak hedefine ulaştı.
Üniversite dışında gerek uluslararası düzeyde gerekse Ülke içerisinde sendikamızı birçok platformda etkin olarak temsil ettik. Sendikalar ile sağlıklı diyaloğa dayalı ilişkilerimiz, dayanışmamız ve ortak eylemlerimiz oldu. Tüm eylemlerimizde sendikalar ve muhalefet partileriyle sağlıklı diyaloglarımız oldu ve desteklerini her zaman yanımızda bulduk. Özellikle protokol sürecinde hem sendikaların hem de ana muhalefet partisinin desteği son derece etkili oldu.
2024 yılında, Adıyaman’da kaybettiğimiz çocuklarımız, gençlerimiz, velilerimiz, öğretmenlerimiz için verilen mücadeleye desteğimiz yine devam etti. Mahkemenin verdiği karar kamuoyunun vicdanını rahatlatmamıştır. Bu yöndeki yargı mücadelesi 2025 yılında da devam edecektir. Elimizden geleni 2025 yılında da Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin öncülüğünde verilen mücadelede yer alarak yapacağız.
Bölgemizde, 2024, aynı zamanda savaşların doruğa çıktığı bir yıl oldu. Özellikle Filistinlilere yönelik İsrail tarafından yürütülen toplu katliam ve soykırım niteliğindeki saldırılar artarak devam etti. Artık dünya uluslararası hukukun tamamen ortadan kalktığı, gücü olanın sözünün dinlendiği, herkesin gözü önünde katliamların olduğu bir yere dönüştü. Barış ve adaletin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. 2025’te barış ve adaletin sağlanabilmesi için her platformda gücümüz oranında katkı sağlamaktan geri durmayacağız, yoldaşlarımızla dayanışma içerisinde olacağız.
2025 yılında, protokol hedeflerine uyulması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Bunun yanında Yüksek Öğretimde nicelik değil, nitelik için mücadelemizi sonuç odaklı olarak daha da yükselteceğiz.
Tüm çalışmalarımızda, Sendikal birliğimizi koruyarak yolumuza devam edeceğiz. Birliğimiz Sendikamızın gücü, Sendikamızın gücü ise Üniversitemizin sigortasıdır.
Ülkemize, dünyamıza, tüm mesai arkadaşlarımıza sağlık, mutluluk ve barış dileriz.
2025 yılı barış ve adalet yılı olsun.
DAÜ-SEN

Bunları da beğenebilirsin